Είναι γνωστό ότι η mobile τεχνολογία έχει αλλάξει τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Σήμερα, εν αντιθέσει με το συνέβαινε πριν από μερικά χρόνια, δε μπορούμε καν να φανταστούμε τον εαυτό μας χωρίς να συνδέεται (έστω και για μία ημέρα ή καλύτερα… ώρα) στο web ή στα κοινωνικά δίκτυα! Για αυτό και μπορείτε να φανταστείτε ότι κάθε επισκέπτης της ξενοδοχειακής σας μονάδας, το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει είναι η απόδοση του WiFi δικτύου. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες το WiFI είναι σήμερα πιο σημαντικό από το δωρεάν parking ή το πρωινό!

ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ;

Οι περισσότεροι πελάτες που θα μείνουν στη ξενοδοχειακή μονάδα σας, επιθυμούν να βρίσκονται online καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Για εκείνους το ιδανικό θα ήταν να έχουν μια εμπειρία σε WiFi που να θυμίζει το σπίτι (ή το γραφείο τους), σε οποιονδήποτε χώρο του ξενοδοχείου κι εάν βρίσκονται. Είτε χρησιμοποιούν επαγγελματικές εφαρμογές γιατί θέλουν να μείνουν σε επαφή με την επιχείρηση τους, είτε απλώς να σερφάρουν στο net και στα social media ή ακόμη και να διασκεδάσουν παρακολουθώντας videos στο YouTube, αυτό που θα τους μείνει πάντα στη μνήμη είναι η απόδοση του WiFi δικτύου. Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, η κακή σύνδεση ή το χαμηλής εμβέλειας WiFi στους χώρους του ξενοδοχείου είναι βέβαιο ότι θα τους κάνει να σχηματίσουν αρνητική άποψη για την επιχείρηση σας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΝΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ

 1. Ταχύτητα
  Οι σημερινές ανάγκες μας στη digital εποχή είναι ιδιαιτέρως αυξημένες. Πλέον, οι πελάτες του ξενοδοχείου δεν θέλουν απλώς να τσεκάρουν τα e-mail τους και να διαβάσουν online τα πρωτοσέλιδα των πρωινών εφημερίδων στο Internet, αλλά πολλές φορές χρησιμοποιούν τη mobile συσκευή τους για να κάνουν τηλεφωνήματα και video-calls στο Skype, ακόμη και να streamάρουν video από την τοποθεσία που βρίσκονται! Γι’ αυτό και στόχος σας είναι να επιβεβαιώσετε ότι το δίκτυο σας αποδίδει στο maximum, προσφέροντας υψηλές ταχύτητες, ακόμη κι εάν συνδέονται σε αυτό εκατοντάδες άτομα.
 2. Αξιοπιστία και σταθερότητα σε κάθε χώρο!

Η σταθερότητα της σύνδεσης είναι το ζητούμενο σε ένα WiFi δίκτυο που καλείται να καλύψει έναν αρκετά μεγάλο χώρο. Ο τεχνικός του δικτύου σας θα πρέπει λοιπόν να μεριμνήσει έτσι ώστε σε κάθε γωνιά της ξενοδοχειακής σας μονάδας (lobby, δωμάτια, εστιατόριο, κοινόχρηστους χώρους, εξωτερικές περιοχές), το σήμα του WiFi θα πρέπει να παραμένει σταθερό και προσβάσιμο από όλους. Σε καμία περίπτωση, δεν θα θέλατε να δείτε τους πελάτες του ξενοδοχείου σας να συνωστίζονται στους διαδρόμους για να βρουν κάποιο σημείο που να τους προσφέρει καλύτερη λήψη σήματος WiFi. Αυτό που θα πρέπει να διασφαλίσετε είναι ότι το δίκτυο σας δεν θα καταρρεύσει ακόμη και στις πιο «πολυσύχναστες» μέρες του χρόνου.

 1. Ασφάλεια που είναι το… παν!

Οι admins που διαχειρίζονται το δημόσιο WiFi δίκτυο οφείλουν να κατανοήσουν την τεράστια σημασία της ασφάλειας. Από τη στιγμή που στην καθημερινότητα μας καλούμαστε να διαχειριστούμε δεκάδες προσωπικά δεδομένα (προσωπικής ή επαγγελματικής φύσεως), θα πρέπει από τον υπεύθυνο του δικτύου σας να υψωθεί ένα αποτελεσματικό τείχος προστασίας, τόσο στους servers σας, όσο και στη διαδικασία ταυτοποίησης, έτσι ώστε οι hackers να κρατηθούν… μακριά για πάντα!

 1. Σωστή διαχείριση του bandwidth

Οι πελάτες ενός ξενοδοχείου συνηθίζουν να χρησιμοποιούν εκατοντάδες διαφορετικές εφαρμογές, οι οποίες καταναλώνουν πάντοτε διαφορετικό bandwidth από το δίκτυο σας. Γι’ αυτό πολλές φορές ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθεί η υπερφόρτωση του δικτύου σας. Πρωταρχική σας μέριμνα είναι να «δασκαλέψετε» το WiFi network να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τις συγκεκριμένες εφαρμογές. Και μπορεί να είναι πρόκληση το να προσπαθήσετε να «τιθασεύσετε» τις διάφορες εφαρμογές που υπάρχουν, ωστόσο με αυτόν τον τρόπο όλοι θα είναι ευτυχισμένοι στο τέλος της ημέρας…

 

TIPS ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ WIFI!

Για να μπορέσετε να εξασφαλίσετε το maximum από το WiFi δίκτυο σας και να προσφέρετε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες σας, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε τα παρακάτω tips:

 1. Δώστε βαρύτητα στην αγορά επαγγελματικού τύπου modems & routers που είναι σχεδιασμένα να καλύπτουν μεγάλες επιχειρήσεις (κοινώς ξεχάστε τα «οικιακά» routers).
 2. Μελετήστε προσεκτικά το χώρο σας και βρείτε το κατάλληλο σημείο για να τοποθετήσετε τον εξοπλισμό σας.
 3. Μην παραλείπετε τον έλεγχο στη σύνδεση του WiFi, μέσω ειδικών εφαρμογών.
 4. Χρησιμοποιήστε WiFi repeaters και powerline adapters για να ενδυναμώσετε το σήμα σας.
 5. Δώστε μεγάλη προσοχή στο Firewall και στη διαχείριση του.
 6. Δημιουργήστε ξεχωριστά δίκτυα για τους πελάτες και τους εργαζομένους της επιχείρησης σας.
 7. Μην μπερδεύετε τους πελάτες σας με πολύπλοκα passwords!

Μην ξεχνάτε ότι το λειτουργικά άρτιο και γρήγορο WiFi είναι αυτό που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην επιχείρηση σας!