ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΦΩΤΟΣ

Στις διακοπές οι επισκέπτες των ξενοδοχείων έχουν ανάγκη ξεκούρασης, διασκέδασης, να συναναστραφούν με κόσμο αλλά και πολλές φορές να εργαστούν όταν πρόκειται για επισκέπτες bleisure. Ο φωτισμός είναι βασικός παράγοντας στην πρόκληση συναισθημάτων ευχαρίστησης και χαλαρότητας.

Πλέον όλα τα παραπάνω πρέπει να υπολογιστούν με το γνώμονα εξοικονόμηση – αειφορία. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν αναπτυχθεί έντονα τα τελευταία χρόνια αρχιτεκτονικά γραφεία που αναλαμβάνουν μελέτες για τον τεχνητό φωτισμό. Παράλληλα πολλές εταιρείες προμήθειας υλικών φωτισμού συνεργάζονται με εξειδικευμένους συμβούλους φωτισμού.

Όταν μιλάμε για εξωτερικό και εσωτερικό φωτισμό επιβάλλεται η συνεργασία με ειδικούς.

Αειφορία – Εξοικονόμηση ενέργειας

Η τεχνολογία παρέχει πολλά και ιδιαίτερα αποδοτικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με στοιχεία ο κλάδος της φιλοξενίας είναι ένας από τους πιο ενεργοβόρους τομείς, με το φωτισμό να κατέχει τα ηνία στην κατανάλωση.

Νέες τεχνολογίες στις πηγές φωτισμού, στα φωτιστικά σώματα και στα συστήματα ελέγχου του φωτισμού συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας των εγκαταστάσεων με βελτίωση των εσόδων και χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα φωτισμού.

Η τεχνολογία LED προσφέρει τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης, όταν μάλιστα συνδυάζεται με συστήματα ελέγχου φωτισμού. Τα LEDs έχουν ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια και χαμηλή απώλεια θερμότητας γεγονός που συμβάλλει στη μείωση δαπανών.

Αίθουσες υποδοχής – lobby

Οι αίθουσες υποδοχής και οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι επιβάλλεται να προσφέρουν ζεστή ατμόσφαιρα και επαγγελματισμό. Τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου μπορούν να δημιουργούν αυτό το περιβάλλον. Έτσι μεγιστοποιείται η άνεση και μειώνονται τα κόστη λειτουργίας.

Η δημιουργία ενός ευχάριστου και φιλικού περιβάλλοντος επιτυγχάνεται με την τεχνική πολλαπλών στρωμάτων ή επιπέδων φωτισμού που εκτός από την γενικότερη εικόνα μπορούν να αναδείξουν, αρχιτεκτονικά, διακοσμητικά (π.χ. έργα τέχνης, γυάλινες επιφάνειες) ή και λειτουργικά στοιχεία όπως το χώρο της κεντρικής εισόδου ή της ρεσεψιόν.

Σαλόνια και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι

Η πρόκληση στο φωτισμό αυτών των συνήθως μεγάλων χώρων είναι η ανάγκη ενίσχυσης του ενδιαφέροντος και ενθουσιασμού. Οι οπτικές ίνες και η ενσωμάτωση τους στην αρχιτεκτονική και διακόσμηση του χώρου μαζί με την αυξανόμενη χρήση χρώματος δημιουργούν την επιθυμητή ατμόσφαιρα.

Διάδρομοι

Τις περισσότερες φορές στερούνται φυσικού φωτισμού. Εδώ ο τεχνητός φωτισμός είναι για την ασφάλεια των φιλοξενούμενων όσο και για την καθοδήγησή τους στα δωμάτια. Ο κατάλληλος σχεδιασμός αναδεικνύει διακοσμητικές λεπτομέρειες και έργα τέχνης για να γίνουν πιο φιλικοί αυτοί οι χώροι.

Ο επιλεκτικός φωτισμός ανάδειξης των εισόδων των δωματίων μπορεί να προσθέσει αρκετό ενδιαφέρον.

Δωμάτια

Οι πελάτες σας, από τη στιγμή που θα έρθουν μέχρι τη στιγμή που θα αποχωρήσουν, βρίσκονται στο προσωρινό σπίτι τους. Η εγκατάσταση φωτισμού όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το χρώμα και την ένταση του φωτισμού στο δωμάτιο ανάλογα με τις ανάγκες του κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική ως προς την άνετη διαμονή των επισκεπτών.

Εστιατόρια και bar

Οι πελάτες ενός εστιατορίου ή bar θέλουν ό,τι πιο άνετο και κατάλληλο στο φωτισμό, ώστε να διαβάσουν το μενού με ευκολία. Η οπτική μονοτονία προκαλεί κούραση και ανία και δεν θα μείνουν για πολύ. Για να αποφευχθεί αυτό, η δημιουργία επιπέδων-στρωμάτων φωτισμού είναι το μυστικό για νιώσουν άνετα.

Έλεγχος φωτισμού

Τα συστήματα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Στη διάρκεια του 24ωρου, τα συστήματα ελέγχου φωτισμού προσφέρουν ευελιξία στη χρήση των χώρων και δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής του φωτισμού στις διαφορετικές κατά περίπτωση ανάγκες του χώρου.

 

ΜΙΚΡΑ TIPS

– Τα δωμάτια πρέπει να είναι επαρκώς φωτισμένα και να δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης της έντασης ανάλογα με τις ανάγκες των επισκεπτών.

– Τα φωτιστικά που βρίσκονται δεξιά και αριστερά στο κρεββάτι δεν είναι για γενικό φωτισμό αλλά για διάβασμα ή χαλάρωση. Προτιμήστε κάποια που θα δίνουν στυλ στο χώρο και ιδανικά να έχουν ρυθμιστή της έντασης του φωτός.

– Τα μπάνια από την άλλη πρέπει να έχουν επαρκή φωτισμό για εργασίες λεπτομέρειας, όπως είναι το ξύρισμα ή το μακιγιάζ.

– Επενδύστε σε κάποιο σύστημα φωτισμού για τους χώρους συνεδρίων και εκδηλώσεων που να έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται εύκολα στην εκάστοτε εκδήλωση.