Ήταν ένα δροσερό ανοιξιάτικο βράδυ στη σκιά της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και διάχυτης νοσταλγίας,  γενιές επιχειρηματιών από κάθε γωνιά της Ελλάδας βρέθηκαν μαζί για να τιμήσουν τη μεγάλη διαδρομή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Η τελετή ήταν λιτή και ζεστή, με τις αγκαλιές και τα εγκάρδια χαμόγελα να διαδέχονται τους προβληματισμούς, αλλά και την αισιοδοξία για το μέλλον του κλάδου. Η αίθουσα κατάμεστη. Το «Galaxy» του Hilton Athens, όπου και πραγματοποιήθηκε η επετειακή εκδήλωση με θέμα: «70 Χρόνια ΠΟΞ (1949-2019): 70 Χρόνια Προσφοράς στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία», πλημμύρισε από κόσμο.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας τίμησε και βράβευσε ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στον επιχειρηματικό στίβο. Ήταν μια βραδιά έντονων συναισθημάτων και ευγνωμοσύνης. Πλήθος κόσμου, ανάμεσά τους επιφανείς ξενοδόχοι, εκπρόσωποι της Πολιτείας, των φορέων του τουρισμού, των εργαζομένων, πρώην Πρόεδροι της Ομοσπονδίας, συνεργάτες και δημοσιογράφοι χειροκρότησαν ανθρώπους που αγωνίστηκαν και διέπρεψαν προτού παραδώσουν τα ηνία των επιχειρήσεών τους στις νεότερες γενιές.

Μνήμες ξύπνησαν μέσα από βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και δεν έλειψαν τα δάκρυα χαράς, αλλά και συγκίνησης. Οι παλαιότεροι είχαν να θυμηθούν στιγμές από την ιστορική διαδρομή της ΠΟΞ, η οποία μετρά δυσκολίες και επιτυχίες ώσπου να καταφέρει να εδραιωθεί στη λίστα με τους σπουδαιότερους συνδικαλιστικούς φορείς της επιχειρηματικότητας.

Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση δώδεκα εμβληματικών επιχειρηματιών, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης της πολύχρονης και πολύπλευρης συνεισφοράς τους στην ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου.

Κατά την απονομή των βραβείων, ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως “η απόδοση τιμής στα πρόσωπα των ανθρώπων που κοίταξαν μπροστά, που αγωνίστηκαν κάτω από αντίξοες συνθήκες, που τόλμησαν και ρίσκαραν, που επένδυσαν και άνοιξαν νέους δρόμους κόντρα σε προκαταλήψεις και στερεότυπα, δεν είναι απλά μια συνδικαλιστική αναγνώριση”. Στα πρόσωπά τους όπως σημείωσε, αναγνωρίζονται “εκείνοι που δημιούργησαν έναν ολόκληρο κλάδο πάνω στον οποίο ακούμπησε ολόκληρη η Ελλάδα στη δύσκολη στιγμή της”.

Οι ξενοδόχοι που βραβεύτηκαν ήταν οι κυρίες Ντία Καψή, Ειρήνη Μαντζαβελάκη, Ισμήνη Τορνιβούκα, καθώς και οι κ.κ. Νίκος Αγγελόπουλος, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Τηλέμαχος Γρηγοριάδης, Νίκος Δασκαλαντωνάκης, Αριστοτέλης Διβάνης, Βασίλης Καμπουράκης, Σπύρος Κοκοτός, Αθανάσιος Ρέτσος και Γεράσιμος Φωκάς.