Υπάρχουν πολλά πρόσφατα παραδείγματα μεγάλων έως καταστροφικών ζημιών σε ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Κύριες αιτίες είναι οι πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ ταυτόχρονα δεν πρέπει να αγνοείται ο εν δυνάμει καταστροφικός κίνδυνος του σεισμού ο οποίος απειλεί ανά πάσα στιγμή τη χώρα, όντας η έκτη πιο σεισμογενής περιοχή του πλανήτη. Βεβαίως πάντα υπάρχουν και οι μικρότερου βεληνεκούς ζημιές (έκρηξη, βραχυκύκλωμα, θραύση σωληνώσεων και κρυστάλλων, κλοπές κ.λπ.) οι οποίες όμως δεν παύουν να είναι κοστοβόρες και ενοχλητικές. Ένας επιπλέον δημοφιλής κίνδυνος είναι οι επιπτώσεις από λάθη, παραλείψεις ή αμέλεια του ξενοδοχειακού οργανισμού, καθώς επίσης και εκβιαστικές απαιτήσεις επισκεπτών ή και εργαζομένων που αρκετές φορές εγείρονται.

New entry κίνδυνος το κυβερνοέγκλημα (cyber attacks) το οποίο απειλεί ευθέως το κεντρικό νευρικό σύστημα κάθε ξενοδοχειακής επιχείρησης μέσω κλοπής των δεδομένων των πελατών, εκβιαστικών πρακτικών, κατάρρευσης των ηλεκτρονικών συστημάτων κ.λπ.

Τα μέτρα αποτροπής των ζημιών είναι απαραίτητα και σχεδόν πάντα λαμβάνονται, όμως το ατυχηματικό, αιφνίδιο και βίαιο γεγονός πάντα καραδοκεί και μάλλον… δεν κάνει διακρίσεις. Η ασφάλιση αποτελεί το μοναδικό οικονομικό εργαλείο το οποίο μπορεί να δημιουργήσει το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται για να αποκατασταθεί μία καταστροφή, την ώρα ακριβώς που χρειάζονται. Καμία επένδυση 1000€ δεν μπορεί να αποδώσει 1.000.000€ μέσα σε μία ημέρα! Αυτό το… θαύμα μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσω ενός ασφαλιστικού προγράμματος και τα παραδείγματα είναι πολλά.

Αναγνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, η ΠΟΞ δημιούργησε σημαντικές συμφωνίες, οι οποίες εστιάζουν στον πυρήνα αυτών των προβλημάτων και προτείνουν λύσεις οι οποίες βοηθούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προαναφερόμενες απειλές και να συνεχίσουν απρόσκοπτα το δημιουργικό τους έργο ανεξαρτήτως συνθηκών.

Το κυρίως πακέτο κινδύνων περιουσίας και ευθυνών υλοποιείται σε συνεργασία με την Interamerican και του Co-Branded προϊόντος ΠΟΞ-HOTEL INSURANCE ενώ οι καλύψεις των cyber risks με το εξειδικευμένο συνδικάτο των Lloyd’s Amlin.